Takto zarábajú top šéfovia

02.05.2013 14:00
Nie je mzda ako mzda. Riaditelia svetových korporácií zarábajú rôzne.

Šéf Oracle Larry Ellison. Foto: archív Základný plat výkonného riaditeľa softvérového gigantu Oracle Larryho Ellisona aj jeho kolegu z hodinárskej spoločnosti Fossil Kostu Kartsotisa činí jeden dolár. Zakladateľ Oraclu Ellison si však v minulom roku vďaka odmenám, opciám na akciách a ďalším bonusom zarobil 96,2 milióna dolárov, viac než ktokoľvek z ostatných šéfov firiem z indexu S&P 500. Kartsotis si v rovnakom období nezarobil navyše ani cent.

Symbolicky nízke platy sú vo veľkých korporáciách skôr vzácnosťou a množia sa hlavne v zlých časoch. Ešte ojedinelejším javom sú nulové prémie a ďalšie formy dodatočnej odmeny. Ak sa top manažér podriadi extrémne asketickému variantu a vzdá sa mzdy aj bonusov, môže zarobiť jedine na vyplatených dividendách a rastu ceny akcií, ak nejaké vlastní. Niektorým investorom sa pozdáva práve táto forma motivácie.

"Vyhľadávame manažérske tímy, ktoré vlastnia veľa akcií. Chceme, aby išli bok po boku investorov," tvrdí Kenneth Stuzin manažér fondov v spoločnosti Brown Advisory, ktorá spravuje aktíva za 36 miliárd dolárov.

S jednodolarovým platom začal Lee Iacocca v roku 1978, keď prevzal vedenie krachujúcej automobilky Chrysler a chcel pritiahnuť pozornosť k záchrannej snahe. Od tej doby sa táto prax príliš nerozšírila. Výkonní riaditelia spoločností z S&P 500 si vlani bez prémií, opcií na akciách či dôchodkových benefitov v priemere zarobili 1,09 milióna dolárov, čo predstavuje 1,9-percentný nárast oproti roku 2011.

Najvyššou základnou mzdou sa môže pochváliť šéf mediálneho impéria News Corp Rupert Murdoch, ktorý si vlani odniesol 8,1 milióna USD. Na druhom mieste skončil so štvormiliónovou základnou kompenzáciou Steve Wynn, CEO gamblerského kráľovstva Wynn Resorts.

Počet výkonných riaditeľov so základným platom jeden dolár a nižším sa v priebehu uplynulých rokov držal na približne rovnakej úrovni. Niektorí, ako napríklad Jerry Yang z Yahoo, jednodolárový zástup opúšťa, zatiaľ čo iní, napríklad Meg Whitmanová z Hewlett-Packard či Richard Hayne v čele konfekčného reťazca Urban Outfitters, sa pridávajú.

Hayne, ktorý stál pri zrode Urban Outfitters, bol vlani v januári po piatich rokoch mimo spoločnosti znova prijatý, aby ju postavil na nohy. Keďže vlastní 20 percent akcií, ich 30-percentné posilnenie od jeho nástupu mu malý plat bohato vynahradilo. Trhová kapitalizácia spoločnosti sa blíži k šiestim miliardám dolárov.

 

Podľa profesora Davida Larckera zo Stanford Graduate School of Business nastavením platov predstavenstvo vysiela signál akcionárom, pričom výkonný riaditeľ v jeho formulácii môže hrať veľkú rolu. Odmeny sú vyššou mierou zviazané s finančnou výkonnosťou spoločností v prípade ich úpadku a potreby zvratu. Zakladatelia s veľkými balíkmi akcií zase môžu tvrdiť, že už sú bohatí dosť. Jeden z otcov Googlu Larry Page, ktorého majetok sa pohybuje v rádoch desiatok miliárd dolárov, si v rokoch 2011 a 2012 ako CEO zarobil dva doláre a ani cent navyše. Vysoké bonusy pre Ellisona odrážajú kultúru Oraclu: ide sa tvrdo za výkonmi, ktoré sú však rozprávkovo odmeňované, tvrdí Larcker.

Takisto Whitmanová, ktorá sa s pomocou hromadného prepúšťania snaží zastaviť prepad zisku HP, si okrem jedného dolára základného platu vlani prišla na slušné peniaze, aj keď zďaleka nie také, čo Ellison. Zarobila 7 miliónov dolárov na získaných akciách, 6,4 milióna na opciách a 1,7 milióna na ďalších prémiách. Od jej nástupu akcie HP klesli o viac než 10 percent.

Skromnú mzdu 100-tisíc dolárov si vypláca výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Berkshire Hathaway Warren Buffett, jeden z najbohatších ľudí na planéte, či jeho náprotivok zo serveru Amazon Jeffrey Bezos, ktorý vlani dostal 81-tisíc USD. Žiadne ďalšie bonusy obaja manažéri neobdržali.

Vzorom askéza je spomínaný Kartsotis, ktorý do texaského výrobcu módnych hodiniek Fossil investoval svoje peniaze takmer od začiatku a teraz vlastní 11-percentný podiel. Za nulový plat pracuje od roku 2008, pričom spoločnosť nevypláca dividendy. Za posledných päť rokov jej akcie posilnili o 170 percent. Od roku 2002 sa jej tržby zvýšili na štvornásobok.