Peter Hodák majiteľ a zakladateľ nitrianskej IT firmy CANDOO

17.04.2013 16:38

Peter Hodák majiteľ a zakladateľ nitrianskej IT firmy CANDOO. Podnikať začal hneď po strednej škole. Začali tvorbou webových stránok a dnes sa navyše venujú konzultáciám, online kreatíve a programovaniu aplikácií pre Facebook a iPhone. Bez kancelárie, bez vizitky, bez obchodných zástupcov. A funguje to.

Mojím cieľom je mať do dvadsaťosmičky všetko rozbehnuté a zastabilizované, aby som mohol začať myslieť na rodinu, a aby som nebol typ podnikateľa, ktorého doma ani neuvidia. Podnikám, pretože ma to baví a chcem mať čas byť šťastný. Aj preto som začal tak skoro. Ak spravím chybu, stále mám čas sa z chýb poučiť a skúsiť to znova.

Pracuj na sebe, kým sa ostatní zabávajú, zabávať sa budeš, keď ostatní ešte len začnú pracovať. Toto motto vzniklo, keď som mal 14 – 15 rokov a dodržiaval som ho do bodky. Na vysokej škole (Peter vyštudoval právo, pozn. red.) som sa nechodil zabávať, neužíval som si vysokú školu tak, ako moji spolužiaci, ale tvrdo som makal a budoval CANDOO.

Na začiatku som nemal vôbec nič. Žiadne kontakty, žiadne financie, len a len seba. A to je to jediné, čo vám stačí, ak chcete byť úspešní. Samozrejme, dôležitosť ľudí, ktorými sa obklopujete a s ktorými spolupracujete, je neodškriepiteľná. Na to, aby bol človek úspešný, však treba začať primárne od seba.

Mám rád, keď sú veci náročné a ťažké, beriem to ako výzvu. V konečnom dôsledku, načo robiť ľahké veci? Preto napríklad aj pri programovaní som odmietal ísť cestou PHP, ako išla väčšina, ale rovno sme začali s .NET. A ten vyžadoval aj náš prvý klient. Bol s nami spokojný, a to nás katapultovalo ďalej. Práve preto odmietam mať vizitky. Keď som začal podnikať, veľa ľudí mi tvrdilo, že bez vizitky sa to jednoducho nedá. Že sa to nedá ani bez kancelárie a prípadne bez obchodných zástupcov. Nuž, dá!

Podnikanie bola zo začiatku riadna drina. Cez deň škola a klienti. Domov som chodil okolo siedmej – desiatej večer a potom som do štvrtej – piatej ráno robil. Mal som na výber, no rozhodol som sa pre túto cestu. Chcel som pre to urobiť všetko, a nie si iba sťažovať, že sa to nedá.

Zamestnanie mi nevyhovuje, vnímam ho ako stereotypnú klietku, ktorá zabíja kreativitu a oberá človeka o slobodu a možnosť sebarealizácie. Preto ani od svojich ľudí neočakávam, že budú osem hodín sedieť v kancelárii a robiť. Našťastie som našiel natoľko zodpovedných, čo aj bez kancelárie vedia, že keď niečo treba na daný termín dodať, tak to dodajú.

Typického zamestnanca v CANDOO nenájdete, pretože tu si každý robí v istom zmysle čo chce a na čo má práve chuť. Ak má niekto nápad na projekt, tak sa môže realizovať. Hlavné je, že ich do ničoho netlačím a sami robia to, čo v konečnom dôsledku potrebujem.

Nehrám sa na autoritatívneho šéfa, ktorí búcha päsťou do stola. Všetci sme si rovnocenní. Pre mňa je hlavné, aby boli v CANDOO ľudia spokojní, našli sa v tom, čo v rámci firmy môžu robiť, a mohli sa sebarealizovať a rozvíjať .

V súčasnosti sme sa zhodli na tom, že budeme realizovať už len tie zákazky, ktoré nás buď zaujmú, alebo sú niečím prínosné, niečo nové nás naučia, prípadne sú pre nás výzvou. Čas, ktorý nám ostane, chceme investovať do vlastných projektov a CANDOO tak posunúť na novú úroveň.

 

Zdroj: hnonline.sk