Cessna Citation X najrýchlejšie súkromné lietadlo sveta !

01.05.2013 13:40

Máte zbytočných jedenásť miliónov dolárov a neviete, čo s nimi? Kúpte si najrýchlejšie súkromné lietadlo sveta, ktorým je superluxusná Cessna Citation X. Rýchlejšie boli už len Concordy!

Prvý bol golfista
Americká letecká spoločnosť Cessna má za sebou sedemdesiat rokov výroby a zdokonaľovania lietadiel. O jej úspechu svedčí počet desaťtisíc zamestnancov i klienti svetoznámych mien. Takým je aj golfový hráč Arnold Palmer, ktorý si vyskúšal byť majiteľom Citation X ako prvý. Zvyšných dvestošesťdesiat majiteľov tohto lietadla malo šťastie, no ďalší záujemcovia sa musia zapísať do zoznamu čakateľov. O Cessnu je totiž medzi boháčmi obrovský záujem.

Ušitá namieru
Lietadlo Cessna Citation X je dlhá celých dvadsaťdva metrov a poskytuje počas letu nevídaný luxus – môžete sa usadiť do kresiel z jemnej kože, zapnúť si plazmový televízor, alebo by ste radšej mali z Cessny retroštýlové lietadlo? Vašej fantázii sa medze nekladú, každý interiér sa vyrába doslova na mieru klienta podľa jeho špeciálnych želaní. Až sa počas dlhého letu začnete cítiť nepríjemne a budete sa chcieť vystrieť – žiaden problém. V lietadle je totiž celých osem metrov priestoru na prechádzanie.



Pomocou dvoch Rolls-Royce turbomotorov vás Citation X dopraví kamkoľvek neuveriteľnou rýchlosťou 1126 kilometrov za hodinu. Trasu Los Angeles – New York spraví za necelé štyri hodiny a dokonca zvládne bez medzipristátia i Paríž – New York, čo je vzdialenosť 5 850 kilometrov. A to jej ešte zostáva rezerva ďalších stopäťdesiat. Do „útrob“ lietadla sa zmestíte spolu s jedenástimi ďalšími pasažiermi. Nebola by v nej úžasná párty?