20 najkrajších kníhkupectiev na svete

23.04.2013 21:57

Máte radi knižky, architektúru alebo design? Zaručene vás potom osloví výber týchto krásnych kníhkupectiev z celého sveta. Napriek tomu, že veľa ľudí už nakupuje cez internet, kamenné obchody s knižkami sa držia. Ponúkajú totiž to, čo webové stránky nie. A to je atmosféra, možnosť si len tak posedieť a polistovať si v tisíckach rôznych kníh. Zobrať ich do ruky a byť obklopený obrovským množstvom spisovateľov.
Keď robíme tieto články so zaujímavosťami zo sveta, objavia sa komentáre, že toto by sme na Slovensku potrebovali, alebo že s týmto by u nás nikto nepochodil. Tento offtopic je výnimkou potvdrzujúcou pravidlo a my sme veľmi radi, že aj na Slovensku máme krásne obchody a dokonca v celosvetovom merítku. Však uvidíte sami.

1. Selexyz Bookstore - Dominikánsky kostol z 13. storočia prerobený na kníhkupectvo. V holandskom Maastrichte nie je problém. Mimochodom kostol slúžil aj ako archív, či dokonca obrovské parkovisko pre bicykle!

Knihkupectvo

2. The Bookàbar Bookshop - Každý milovník umenia sa musí niekedy vybrať do Ríma. Okrem krásnych pamiatok tam nájdete aj toto kníhkupectvo zamerané na knihy o umení.

Knihkupectvo

 
3. Kníhkupectvo Alexis - Konečne naša pýcha, s ktoru sa môžeme vo svete pochváliť. Kníhkupectvo s kaviarňou má na svedomí dizajnová skupina P-L-U-R-A-L a je situované v bratislavskej cvernovke. Dva regále s knihami, schody a možnosť usporiadať malé koncerty či workshopy.


Knihkupectvo

4. Livraria Lello - Portugalské neo-gotické kníhkupectvo otvorené v roku 1906, alebo ak chcete stariway to heaven.

Knihkupectvo
Knihkupectvo

5. Cook & Book - Bruselské kníhkupectvo s "knižnou klenbou" ponúka klasické masívne drevené police a dokonca aj stolíky s lampami.  

Knihkupectvo
Knihkupectvo

6. Bookworm - Pekingské presvetlené kníhkupectvo s osvetlením ako z Harryho Pottera. Všetko pre knihomolov. 

Knihkupectvo

7. Librería El Ateneo Grand Splendid - Mali sme tu už kostol, teraz je tu prezmenu divadlo s nekonečným množstvom knižiek. Turistická atrakcia z Buenos Aires.

Knihkupectvo
Knihkupectvo

8. Poplar Kid’s Republic - Ktoré dieťa by odolalo? A hlavne ktorý rodič? Z tohto pekingského kníhkupectva sa určite neodchádza naprázdno. 

Knihkupectvo
Knihkupectvo

9. Livraria da Vila - Steny z kníh, dvere z kníh, všetko z kníh? Však sme v kníkhupectve. V brazílskom Sao Paule vedia ako nato.

Knihkupectvo
Knihkupectvo

10. Cafebreria El Pendulo - Ako už napovedá názov, niečo pre milovníkov kávy, pohodlia a zelene. Troška prírody nezaškodí. 

Knihkupectvo

11. Shakespeare & Company - Ak nemáte radi minimalistcký, čistý moderný dizajn, určite by ste sa radi zakutrali v týchto regáloch parížskeho kníhkupectva. 

Knihkupectvo

12. The Last Bookstore - Ak naopak uprednostňujete vzdušné priestory, obrovské klenby, tak hurá do Kalifornie.

Knihkupectvo

13. Atlantis Books - Nejedná sa o žiadne nápadné kníhkupectvo, ale práve to je jeho čaro. Santorini, Grécko.

Knihkupectvo
Knihkupectvo

14. Bart’s Books - Veľké outdoorové kníhkupectvo ponúka čerstvý vzduch a krásne počasie. Veď sme v Kalifornii. 

Knihkupectvo

15. Corso Como Bookshop - Do Milána sa chodí na nákupy. Samozrejme knižiek. Niečo si určite nájdete aj v tomto kníhkupectve zameranom na umenie. 

Knihkupectvo
Knihkupectvo

16. Barter Books - Zaujímavé miesto v anglickom Alnwicku. Bývalá železničná stanica prerobená na antikvariát. Obrovský antikvariát. Mimochodom, slávny plagát z druhej svetovej vojny Keep Calm and Carry On sa našiel práve tu.

Knihkupectvo
Knihkupectvo

17. The American Book Center - Toto amsterdamské kníhkupectvo ponúka nielen skvelé knižky, zaujímavé architektonické tvary, ale dokonca aj strom.

Knihkupectvo

18. VVG Something - Taiwanské kníhkupectvo pripomínajúce skôr priestor starožitníctva. Atmosféru na to má a knižky by sme si vybrali určite tiež.

Knihkupectvo

19. Ler Devagar - Od podlahy ku stropu, samé knižky. A lietajúci bicykel. Treba dodať viac? Aha, nájdete to v Lisabone. 

Knihkupectvo

20. Daikanyama T-Site - Na záver ešte pozdrav z Tokia. Jednoduchý čistý dizajn, atraktívne osvetlenie a plno knižiek.

Knihkupectvo
Knihkupectvo

 

Zdroj: refresher.sk